Salon z aneksem kuchennym – wady i zalety otwartej kuchni

Otwarta kuchnia na salon to coraz częściej wybierane rozwiązanie aranżacyjne w domach i mieszkaniach, zwłaszcza o dużej powierzchni użytkowej. Otworzenie codziennej przestrzeni ma zarówno swoje zalety, jak i wady, które warto rozważyć, decydując się na tego typu rozwiązanie.

Otwarta kuchnia z wyspą

Przestronny salon z aneksem kuchennym to sposób na funkcjonalne zagospodarowanie przestrzeni dziennej i kuchnią. Takie rozwiązanie świetnie sprawdza się w dużych pomieszczeniach, jednak odpowiednio przemyślana aranżacja może być również wprowadzona na nieco mniejszych przestrzeniach. W otwartej kuchni bardzo często stosuje się wyspę kuchenną. Stanowi ona dodatkowe miejsce, gdzie można przygotowywać posiłki i przechowywać naczynia, a jednocześnie subtelnie oddziela strefę wypoczynkową od kuchni. Należy jednak pamiętać, że takie rozwiązanie aranżacyjne ma zarówno swoje zalety, jak i wady, o których warto pamiętać, decydując się na otworzenie kuchni na salon. 

Zalety kuchni otwartej

Jedną z najczęściej wymienianych zalet otwartej kuchni jest optyczne powiększenie przestrzeni, co cenią najbardziej właściciele niedużych mieszkań czy domów. Niewielki salon połączony z kuchnią staje się bardziej przestronny i można w nim zastosować różnego rodzaju dekoracyjne rozwiązania, np.: designerskie hokery przy barku czy oryginalne lampy wiszące nad wyspą.

 

Otwarta przestrzeń sprzyja również wspólnemu spędzaniu czasu z rodziną i przyjaciółmi. Gotowanie jest okazją do rozmów czy obserwowania bawiących się w salonie dzieci bez uczucia odizolowania od reszty domowników w czasie codziennych czynności. 

 

Salon z aneksem kuchennym jest również bardzo funkcjonalny. Większa przestrzeń pomaga wyposażyć przestrzeń w taki sposób, aby była maksymalnie elastyczna i dopasowana do aktualnych potrzeb domowników. Dodatkowo zamiast dwóch stołów, czyli jednego w kuchni i drugiego w salonie, można zaplanować jeden duży, który pomieści całą rodzinę przy wspólnym posiłku.

Wady kuchni otwartej 

Wadą otwartej kuchni są unoszące się zapachy w salonie podczas gotowania. Z tego też względu na etapie planowania przestrzeni kuchennej należy zadbać o dobrą wentylację. Moc okapu powinna być dopasowana do wielkości pomieszczenia, aby móc skutecznie pozbyć się woni gotowanych potraw. 

 

Dodatkowo zastosowanie otwartej kuchni wymaga od mieszkańców większego dbania o porządek, gdyż każde pozostawione na blacie naczynie, natychmiast skupia wzrok osób znajdujących się w salonie. 

 

Z otwartej kuchni, zwłaszcza podczas przygotowywania posiłków, pracy okapu czy zmywarki, wydobywają się hałasy, które mogą przeszkadzać, np. podczas odpoczynku w salonie i oglądania telewizji. Niestety dźwięków kuchennych sprzętów nie da się wyciszyć jak w przypadku kuchni zamkniętej, zamykając zwyczajnie za sobą drzwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

42 − = 39